Požar otvorenog prostora na području Veliki Žali-Brsečine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je izbio sinoć lokaliziran je, a trenutno u gašenju sudjeluje JVP Dubrovački vatrogasci sa 25 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara uključio se i jedan protupožarni zrakoplova Canadair s nekoliko bacanja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutnoj površini od 45 ha.

Požar otvorenog prostora na području Plata za koji je sinoć stigla dojava, zahvatio je travu, nisko raslinje i makiju. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik, JVP-ovi Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko primorje i Konavle, DVD-ovi Čilipi, Putnikovići i Župa sa ukupno 95 vatrogasaca i 26 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja požara sudjeluju dva protupožarna zrakoplova Canadair. „Situacija je sinoć bila dosta ozbiljna, u jednom trenutku su bili ugrožene obiteljske kuće, ali danas je situacija puno bolja“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Dodao je kako je zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i zračnih snaga požar na lokaciji Veliki Žali-Brsečine lokaliziran te da se i dalje radi na gašenju požara na području Plata gdje jako jugo u pojačanju otežava njegovo gašenje.

Nastavlja se i na sanaciji posljedica nevremena, a do sada je zabilježeno 5.933 intrevencije na kojima je kumulativno sudjelovao  17.251 vatrogasac sa 6.219 vozila. Najviše intervencija bilježi Zagrebačka i Požeško-slavonska županija te Grad Zagreb. Izvanredna vatrogasna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije koja je upućena na ispomoć vatrogascima Sisačko-moslavačke županije danas će biti otpuštena, a za potrebe sanacije nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji na ispomoći je autoljestva iz DVD-a Oroslavje.

 Od 14 županija koje su pogođene nevremenom, u njih 9 vatrogasci i dalje aktivno rade uklanjanju  stabala, granja i crijepova te ostaju do daljnjeg na terenu do potpune normalizacije situacije.

Kontakt: Nina Francetić, mediji@hvz.hr, 091/112-0003.

 

 

Slične objave