NOVA GRADIŠKA

DARIO PAUKOVIĆ: Programa „Zaželi“ omogućio je ženama da se zaposle, a bakama i djedovima da imaju nekoga uz sebe

NOVA GRADIŠKA, 1. kolovoz  2023. – Gradsko društvo CK Nova Gradiška od 2018. godine provodi hvalevrijedan projekt zapošljavanja žena i skrbi o starim i nemoćnim osobama iz općina Davor, Dragalić i Vrbje.  

 -Privedena je kraju  još jedne uspješne faza Programa „Zaželi“ koja je trajala nešto kraće. U proteklih šest mjeseci bilo je zaposleno 30 žena gerentodomaćica  koje su skrbile za 180  korisnika. Do sada smo imali jako dobra iskustva, a  imamo veliku podršku naših partnera.   Zahvaljujem se zato Općinama Dragalić, Vrbje i Davor  i njihovim  načelnicima, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  i Zavodu  za socijalni rad Nova Gradiška.

 Jako sam zadovoljan. jer je ovaj projekt više nego  potreban, pogotovo  kod nas u Slavoniji gdje u selima imamo jako puno  staračkog stanovništva i jako puno nezaposlenih  žena  koje  na ovaj način imaju  mogućnost da rade i zarađuju, ali i da se  educiraju. Posebno mi je drago što  smo stvorili  koheziju između  nas kao nositelja projekta, naših partnera i zaposlenica.  Zaista je užitak provoditi ovaj projekt  i zato  sa radošću očekujemo jesen  i otvaranje novog tendera  kada ćemo se ponovo javiti na Program  Zaželi IV. 

Kolika je  vrijednost ovog Programa  potvrđuju brojne  udruge na našem području   koje participiraju u njemu imajući u vidu veliki značaj pomaganja nemoćnim osobama  i nezaposlenim ženama koje se teško zapošljavaju.  Zato  je on za naš kraj i Slavoniju posebno koristan. Potvrđuju to i rezultati ankete  koju smo proveli na kraju ovog Programa, a kojim smo htjeli doznati  koliko su naše zaposlenice zadovoljne. Bio sam iznenađen  jer su sve bile  prezadovoljne bez  ijedne kritike i prigovora. Naravno, sve su bile u  očekivanju i s pitanjem  kada ćemo ponovo  krenuti u slijedeći projekt . Jako im je ugodno u našem projektu, dobro su prihvatile  sve što radimo. 

Krajnji korisnici su također  zadovoljni i zovu nas telefonom pitajući  isto što i žene kada kreće novi Program „Zaželi“. Bake i djedovi ne razumiju kako ide procedura   ovog europskog projekta, a jako im je bitno da imaju nekoga uz sebe, pogotovo zimi. Trebaju nekog   da im donese drva, ode po lijekove u ljekarne i nešto kupi u trgovini.  To su njima krucijalne stvari koje nama možda    nisu  toliko bitne, ali nekome  tko je  polupokretan, nepokretan, star i  dislociran, takve stvari su jako bitne. Ne treba zaboraviti socijalnu dimenziju,   koju bih htio posebno naglasiti, a to su   komunikacija i druženje. Čovjek  je socijalno biće i potrebno mu je druženje  jer samoća negativno utječe na život.. Smatram da naši krajnji korisnici puno dobivaju time  što ih žene svakodnevno obilaze, s njima razgovaraju i podijele njihovu bol. Ne zaboravimo da je ta   psihološka dimenzija također jako bitna.  

 Naveo bih jedan primjer. Jedna naša zaposlenica je slomila ruku i nije željela uzeti bolovanje, a ni godišnji odmor.  Nastavila je obilaziti stare  s obrazloženjem „ali oni mene trebaju“, ja s jednom rukom mogu nešto odraditi, otići  u trgovinu i biti s njima, popiti kavu i popričati. To je pokazatelj kolika se stvorila kohezija između krajnjih korisnika i naših zaposlenica.  Mi kao provoditelji  projekta nastojimo  gajiti tu koheziju  i zato  sam izuzetno zadovoljan sa svim svojim djelatnicama – kazao je Dario Pauković.   

 

Slične objave