NOVA GRADIŠKA

SKROMNO za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

NOVA GRADIŠKA, 5. kolovoza 2023. – U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja jučer su kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima vijence položila i svijeće zapalila izaslanstva Grada Nove Gradiške,  Policijske uprave brodsko-posavske i Policijske postaje Nova Gradiška, Javne vatrogasne postrojbe, Udruge veterana  3. gardijske brigade HV-e „Kune“ Nova Gradiška,  Gradske organizacije SDP-a, ustanova i gradskih tvrtki. Cvijeće su položili i svijeće zapalili i kod spomen biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Minutom šutnje i molitvom odana je počast  svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim umrlim domoljubima  zaslužnim za stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. godine  Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ kojom je  vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. „Oluja“ je uz „Bljesak“ ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

                      

 

Slične objave