NOVA GRADIŠKA

Umro je Vjeko Hudolin, novogradiški novinar i publicist

NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza2023. - Umro je poznati novogradiški novinar i publicist Vjeko Hudolin, nakon duge i teške bolesti u bolnici sv. Rafael na Strmcu u 70. godini. Neumoran u poslu,  erudit i entuzijast ostao je do kraja svoga života. Volio je  novinarstvo, enigmatiku, a bavio se izdavaštvom i ekologijom, posebno očuvanjem starih sorti voća.

Autor je nekoliko knjiga, zagonetač, pokretač nekoliko časopisa,  zagonetačkog kluba Dragalić  i nekoliko ekoloških manifestacija.

Osnovnu je školu završio u Dragaliću, gimnaziju u Novoj Gradiški, a Višu poljoprivrednu školu u Križevcima, gdje je stekao zvanje inžinjera ratarstva.

Nekoliko je godina radio u PIK-u Nova Gradiška, a 1980. zaposlio se u Radio Novoj Gradiški i NG novinama, gdje je najprije radio kao novinar, a potom i kao urednik. Od 1992. bio je šef novogradiškog dopisništva osječkog dnevnog lista Glasa Slavonije, a od 1995. do 2008. godine radio je kao slobodni novinar, najviše za informativni program i druge emisije Hrvatske televizije. Od 2008. godine stalni je zaposlenik HRT-a kao novinar-urednik u novogradiškom dopisništvu. Radi je i surađivao u raznim hrvatskim dnevnim listovima i časopisima. Jako je volio enigmatiku i svoj najviši enigmatski domet ostvario je u sastavljanju križaljki. Krajem 2017.godine s Branislavom Modrićem osnovao je Zagonetački klub “Dragalić”. Bio je član Enigmatskog udruženja “Čvor” iz Bjelovara i sudjelovao je  na susretima zagonetača koje je “Čvor” organizirao. Bio je aktivan i u Zagonetačkom društvu “MAR” iz Nove Gradiške, savjetu časopisa “Vjesnikov kviz”, Zagonetačkom savezu Hrvatske, organiziranju Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH) u Novoj Gradiški, u natjecanju križaljkaša u Rešetarima i slično.

Kao novinar-urednik Hrvatske televizije (HTV) u novogradiškom dopisništvu, zajedno sa snimateljem Vladom Vincetićem, pripremao je priloge za informativne i tematske emisije HTV-a. Od početka Domovinskog rata slao je izvješća HRTV-i s prve crte bojišnice. Bio je suradnik Radija Bljesak.

Sa suprugom Anđom imao je  dvoje djece i petero unučadi. Veliku ljubav posvetio je uzgoju svoga voćnjaka u kojem je nakon što je otišao u mirovinu nalazio mir i zadovoljstvo. Vjeko je 2016. godine dobio nagradu za najboljeg novinara Agrokluba, 2018. Zahvalnicu Općine Cernik  „u znak štovanja i zahvalnosti za pomoć u izgradnji i promidžbi Općine Cernik“, a 2022. godine je u Termama sv. Martin na Muri dobio i nagrade za životno djelo Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN-a).

 

Slične objave