OPĆINA VRBJE

Obilježen Dan općine Vrbje i proslavljen blagdan sv. Roka

VRBJE, 16. kolovoza 2023. – Dan općine i blagdan sv. Roka svečano je započeo  polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu sa područja općine. Uz Dan općine obilježena je i 30. obljetnica konstituiranja  prvog Općinskog vijeća  nakon izbora provedenih u novoformiranim jedinicama lokalne i regionalne samouprave 1993. godine.  Pod predsjedanjem Milana Brkanca, predsjednika održana je sveana sjednica Općinskog vijeća  u nazočnosti župana Danijela Marušića, Ace Vidakovića i Vitomira Žakića, općinskih načelnika u  Okučanima i Cerniku, ravnatelja Gradskog društva CK Nova Gradiška Daria Paukovića,  ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipa Kolodzieja,  predstavnika udruga i društava, te velečasnog Tihomira Bilešića.  Milan Brkanac  govorio je o funkcioniranju općinske izvršne vlasti, a općinski načelnik Igor Jurišić o aktivnostima u proteklih godinu dana, posebno se osvrnuvši i  na proteklih 30 godina kada je mala općina Vrbje, opterećena  stradanjima u Domovinskom  ratu  izrasla u lokalnu zajednicu  koja  na zavidnom nivou ima izgrađenu komunalnu i društvenu infrastrukturi,  rad udruga i društveni život, skrb za djecu i starije osobe, te provodi aktivnosti zajedno s mladima nastojeći riješiti demografske probleme i mladima osigurati optimalne uvjete za ostanak. U Vrbju su ponosni s onim što su kao lokalna zajednica učinili u proteklih 30. godina. Potvrdio je to i župan Danijel Marušić koji je kako je općina Vrbje  primjer sredine koja opravdava postojanje općina, ali i sredina koju krasi zajedništvo bez obzira na političke opcije koje su razlog uspješnosti, oporavka i izgradnje  nakon Domovinskog rata. Pohvali je i rad općinske uprave i načelnika Igora Jurišića čijim zalaganjem je općina postigla napredak u kulturnom, društvenom i gospodarskom pogledu.

„Jedan od projekata na koje sam posebno ponosan je uređenje centra naselja Vrbje, sjedišta naše općine, sa zgradom Društvenog doma u kojoj su pošta i ambulanta, čime je zdravstvena zaštita  mještana podignuta na viši nivo, što potvrđuje i rast broja pacijenata u ambulanti. Ovu  2023. godinu obilježava i iznimno značajna investicija u izgradnju multifunkcionalne zgrade u Vrbju koja će na jednom mjestu osigurati mještanima dentalnu ambulantu i ljekarnu; prostor za održavanje predškolskog odgoja; prostor za rad udruga i bit će povezana s Društvenim domom. Uz niz iskoraka, moramo, na žalost biti svjesni i negativnih trendova kao i činjenice da smo u svojim počecima, davnih 90-tih, bili općina zahvaćena ratnim djelovanjem. što ostavilo je traga na infrastrukturi, prije svega na demografskim trendovima, što je problem s kojim se suočavaju i daleko veće sredine. I pored toga u posljednjih deset godina učinjeno je jako puno na obnovi i izgradnji infrastrukture. Općina smo u potpunosti pokrivena vodovodnom mrežom, što znači da baš svako kućanstvo ima pristup pitkoj vodi, a s nestrpljenjem očekujemo i skori početak velikog kapitalnog projekta Aglomeracije, koji će također podići kvalitetu i standard življenja. Od ostalih projekata svakako valja spomenuti vanjsku obnovu zgrade Područne škole u Sičicama koja je, uz zadovoljavanje svih pedagoških standarda uljepšala i vizuru ovog naselja,  uvođenje LED rasvjete u naselju Vrbje, završetak izgradnje pješačkih staza u naselju Bodovaljci. Snažna je potpora pružena obnovi i izgradnji sportske infrastrukture kroz projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci. Uz već spomenute obnovljene sve društvene domove, kao mjesta susreta, druženja i rada u lokalnoj zajednici, posebno sam ponosan na vrijedan rad svih naših udruga jer samo se tako kreira  sadržajan društveni život,  ali i općina po mjeri čovjeka kakvu želimo i nadalje graditi“, rekao je, između ostalog općinski načelnik Igor Jurišić.

 Molitvu kod polaganja vijenaca predvodio je velečasni Tihomir Bilešić, koji je u župnoj crkvi  služio svetu misu u povodu blagdana sv. Roka.Uz obaveznog pečenog vola  koji se peče  uz Dan općine, pečenu janjetinu i jela s roštilja povodom blagdana sv. Roka održana je i tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija „Rokovo u Vrbju“.  Članovi KUD-a  Vrbje su ispred Društvenog doma i ove godine za posjetitelje pripremili tradicionalne domaće specijalitete, a u večernjim satima  svirao im je Tamburaški sastav „Tkanica“ .

 

 

 

Slične objave