OPĆINA CERNIK

ODRŽANO 59. BRODSKO KOLO MILI BOŽE, SVI PJEVAJU LIPO U DRUŠTVENOM DOMU U CERNIKU

CERNIK, 5.studeni 2023. – Sinoć je u Hrvatskom domu u Cerniku održana 27. smotra folklornih pjevačkih skupina Brodsko-posavske županije, 59. Brodsko kolo „Mili Bože, svi pjevaju lipo“. Na zadovoljstvo ljubitelja izvornih narodnih pjesama, folklora i hrvatske baštine koji su dupkom napunili društveni dom nastupili su KUD-ovi : ŠOKADIJA iz Batrine, ženska skupina, ZLATNO KLASJE iz Oprisavaca, ženska skupina, MATIJA ANTUN RELKOVIĆ iz Davora, ženska skupina, VRBA iz Donje Vrbe, ženska skupina, LUKA ILIĆ ORIOVČANIN iz Oriovca, muška skupina, RAVNICA iz Starih Perkovaca, ženska skupina, VRBJE iz Vrbja, ženska skupina, SELJAČKA SLOGA iz Zadubravlja, muška skupina, MARIJAN LANOSOVIĆ iz Orubice, ženska skupina i UDRUGA UMIROVLJENIKA grada Nove Gradiške, ženska skupina, STARI BEĆARI iz Zadubravlja, muška skupina, VESELI ŠOKCI iz Slavonskog Broda, muška skupina, ZADUBRAVKE iz Zadubravlja, ženska skupina, VRANOVKE iz Vranovaca, ženska skupina. Posjetitelje je zabavila glumica Eva Janeš sa monodramom „Moj Ivša se švalero“ za koju je tekst napisao Zvonimir Toldi, prof. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Duško Topić i Zvonimir Toldi proglasili su pobjednike. Najboljom počimaljom proglašena je Josipa Maričević iz ženske pjevačke skupine KUD- a ŠOKADIJA Batrina, a najboljim počimateljem Branko Segetlija iz muške pjevačke skupine KUD “LUKA ILIĆ ORIOVČANIN” Oriovac.  Najboljom pjevačkom skupinom proglašena je ženska skupina KUD-a MARIJAN LANOSOVIĆ Orubica. Sve nazočne pozdravio je Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik izrazivši zadovoljstvo što se i ove godine ova smotra održava u Cerniku koji čuva od zaborava i njeguje slavonski folklor i hrvatsku kulturnu baštinu.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo domaćini ovakvoj manifestaciji koja je treći put organizirana u Cerniku, a zahvaljujući velikom radu naše KUU “Cernik”. Sretni smo što imamo takvu kulturno-umjetničku udrugu na koju smo ponosni i   kojom promičemo ime mjesta Cernik i općinu Cernik”, rekao je načelnik općine Vitomir Žakić.

  „Hvala svima koji prate i podupiru programe Brodskog kola, čestitam svim sudionicima i pobjednicima. Također moram reći da već početkom siječnja nastavljamo s programima, 60. jubilarnog Brodskog kola. Na kraju hvala svima koji se bave folklorom i time čuvaju tradicijska blaga i vrijednosti našeg kraja” , rekao je Josip Perčević, predsjednik organizacijskog odbora „Brodskog kola“.

„Zahvaljujem se Josipu Perčeviću i Zvonimiru Toldiju na pruženoj časti da KUU “Cernik”  treći put zaredom bude domaćin ove smotre, zahvaljujem se na povjerenju koje mi na kraju i opravdamo. Hvala i našem načelniku Vitomiru Žakiću što za našu KUU i sve udruge pronađe i financijsku, ali i moralnu podršku. Posebno mi je drago što svi KUD-ovi sa cijele županije dolaze u Cernik, što je i priznanje našem radu. To pokazuje koliko smo mi svoju mladu udrugu podigli svojim radom i koliko promoviramo folklor”, kazala je predsjednica KUU “Cernik” Marija Jugović. Organizatori smotre su  Folklorni ansambl Broda i KUU „Cernik“.Smotru su pomogli Ministarstvo kulture RH, BPŽ, Grad Slavonski Brod, HDS-Zamp, Općina Cernik i KUU Cernik. Program je vodio Mario Jurković.

Slične objave