NOVA GRADIŠKA

HJVALEVRIJEDNO: 20 godina Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „SUNCOKRET“

NOVA GRADIŠKA,  12.  srpnja   2021. -  Svečano, veselo i emocionalno  bilo je 9.srpnja u „Slavonskom biseru“ na druženju članova  Udruge  osoba s intelektualnim teškoćama „SUNCOKRET“ sa  brojnim uzvanicima i  predstavnicima  prijateljskih udruga iz Vukovara, Slavonskog Broda, Daruvara i Pule, predstavnicima  drugih udruga s kojima surađuju, Grada Nova Gradiška i Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Bili su nazočni i roditelji članova udruge  i  Mirjana Jakovčev, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Udruge  osoba s intelektualnim teškoćama „SUNCOKRET“ obilježavala je  20 godina rada i okupljanja  osoba s intelektualnim teškoćama s područja grada Nova Gradiška i 10 općina novogradiškog kraja. Iako je u proteklih 20godina bilo u manjoj ili većoj mjeri dobrih uvjeta za  rad udruga je, kako kaže predsjednica Kata Vukšić, uspjela okupiti osobe s intelektualnim teškoćama i postići da s radošću dolaze u prostorije udruge na  druženja,  idu na izlete i sportska natjecanja, te budu sudionici  raznih manifestacija na kojima javnosti pokazuju  što rade na kreativnim radionicama. Zahvalila je svima  koji su doprinijeli radu udruge, volonterima i tvrtkama, Gradu Nova Gradiška i Industrijsko-obrtničkoj školi  u  kojoj se članovi udruge školju za razna zanimanja po programu za osobe s posebnim potrebama.  

Uz  pohvale za uspješan rad, o dobroj suradnji   govorili su predstavnici prijateljskih udruga  koje također okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama i s kojima  „Suncokret“ sudjeluje u zajedničkim projektima. Pohvale  za uspješan rad  udruge su Kati Vukšić, koja je na čelu udruge  16 godina, uputile Mihaela Đeraj i Marija Jugović  u ime Grada Nova Gradiška i Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Prof. Mijo Matošević govorio  je o  dugogodišnjoj uspješnoj  suradnji   sa Industrijsko-obrtničkom školom i suradnji koju je udruga ostvarila sa prijateljskim gradovima Herzogenaurach i Wolsberg.

-Danas smo ponosni na toliko godina rada u kojima smo svašta prolazili u proteklih 20 godina od kojih sam na čelu udruge 16 godina. Nadam se da će se naći netko da me zamijeni. Pamtim sreću naše djece koja su našla zadovoljstvo u udruženjima u prostorijama udruge i brojnim susretima od Vukovara do Dubrovnika. Sa velikom voljom išli smo na natjecanja  i željom da pobijede što im se često i ostvarilo kao što je bilo u Vinkovcima na Olimpijadi starih sportova. Rado smo se odazivali pozivima srodnih udruga gdje su se  članovi naše udruge dobro osjećali.  To je  meni bila nagrada.

   Udruga puno znači za obitelji naših članova jer udruga i okupljanja  zrače velikim zajedništvom  bez obzira što radili.  Tu su sretni i to je meni najvažnije. Mi njima ne možemo vratiti zdravlje, jer oni nisu bolesni, već su u takvom stanju. Zato im nastojimo  koliko je to moguće olakšati i  život učiniti što sadržajnijim. Udruga puno znači za njihove roditelje i udomitelje jer su tu  uvijek pod nadzorom.

   Trenutno  nam ne raste broj članova jer od Ministarstva socijalne skrbi imamo  ograničenje. Naime, u prostoru koji imamo može biti samo 15 osoba  jer on  ne udovoljava utvrđenim standardima za boravak više osoba.  Imali smo 34 člana, a   imamo obećanje od Grada da ćemo dobiti drugi veći prostor - kaže Kata Vukšić.  

Dodajmo da je Gradsko vijeće  u povodu Dana Grada  Nove Gradiške, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama „SUNCOKRET „   za dugogodišnje zalaganje u području zaštite i promicanja prava i interesa djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama, dodijelilo Medalja grada Nove Gradiške. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  uručena je predsjednici Kati Vukšić.

 

 

 

 

 

 

 

Slične objave