CERNIK

IMAJU SE ČIME POHVALITI: KUU Cernik predstavila nosač zvuka „Slavoniji“

 

CERNIK, 3. listopada 2021. - U hrvatskom domu  u Cerniku  bilo je  sinoć  puno zadovoljstva i emocija.  HKUU  Cernik  predstavila je  nosač zvuka   „Slavoniji“, nastao  uz velike napore  pod   epidemiološkim mjerama  uvjetovanih koronavirusom.  Bilo je i ponosa. Kako je istaknula predsjednica Marija Jugović, snimljeni  CD je  potvrda  da  KUU Cernik, osnovana 2004. godine,  ostvaruje  svoju zadaću,   a to je  očuvanje i promocija kulturne baštine.

 

   Uz prijateljska  kulturno umjetnička društva iz Drežnika, Batrine i Vrbja bili su i predstavnici  Folklornog ansambla Požege, predsjednik Folklornog ansambla Broda  Josip Perčević i  etnolog Zvonimir Toldi,  predsjednik  HPD „Tomislav“ Đuro Vuk,  predstavnici drugih udruga i društava, te članovi KKU Cernik.

   Nazočan je bio Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik,   koji je  izrazio zadovoljstvo  radom KUU Cernik na očuvanju  kulturne baštine o čemu , kako je naglasio, svjedoči  snimljeni CD.  Govorio je o potpori koju Općina Cernik daje u radu  udruge i kazao da će tako biti i ubuduće.

     O tome kako je nastao  nosač zvuka,  tradicijskim pjesmama koje su se pjevale u selima na području današnje Općine Crenik, pa i onima  koje su  zaboravljene, a ovim nosačem zvuka ponovo oživljene,    govorili   su predsjednica Marija Jugović,  kulturno-umjetnički voditelje udruge Nikola Kramar i etnologinja Vesna Kolić-Klikić. Dakako, predstavljanje nosača zvuka nije moglo proći  bez  nastupa članica KUU Cernik  bez  kojih  ga ne bi ni bilo. Nastupile su i članice KUD-a „Šokadija“ iz Batrine i uveličale ovaj hvalevrijedan događaj.

 

 -Na nosaču  zvuka Slavoniji  nalazi se 16  obrada tradicionalnih pjesama  koje pjevaju članovi KUD-a zajedno s Dječjom folklornom skupinom. Za našu udrugu  to nije neka primarna djelatnost. Lani se dogodila epidemija koronavirusa, a ideja  snimanja nosača zvuka je  bila u našim višegodišnjim planovima. Bile su zabrane okupljanja   u zatvorenim prostorima pa smo  sve planove usmjerili u jedan brzi jednogodišnji jer smo vidjeli  da nema nastupa i putovanja.  Okupili smo ekipu  sa voditeljem Nikolom Kramarom i producentom  Alenom Mozerom i odmah su krenuli na posao.  Radili samo onoliko koliko su dozvoljavale epidemiološke mjere. Kada su nam bile dopuštene probe  krenuli smo u snimanja ovog nosača zvuka. Od prvog ulaska u studio  maksimalno smo poštivali epidemiološke mjere. Tada je bilo sve zatvoreno  i za  nas je to čak bio i nekakav ispušni ventil. Uspjeli smo snimiti CD i na to smo iznimno ponosni. 

    S obzirom da KUU Cernik njeguje prvenstveno  koreografirani folklor, a  njegujemo i pjevački dio,  bilo pitanje koje ćemo pjesme snimati. Odlučili smo da to budu slavonske pjesme i prijavili  se na jedan natječaj. Neke pjesme su po prvi put snimljene na nosač zvuka u kvalitetnom izdanju sa našim autohtonim pjesmama  sa  područja općine Cernik. Na to smo iznimno ponosni i   imamo pozitivne kritike od  Mihaela Ferića.  Smatram da je ovaj CD kruna našeg rada. Naslov je  došao od činjenice da su tri pjesme prvi put snimljene na nosaču zvuka kao poklon našoj Slavoniji. KUU Cernik je osnovana 2004. godine  s ciljem proučavanja i očuvanja kulturne baštine. Smatram da smo s ovim SD-om  ispunili tu zamisao i svrhu. Kada je 2011. godine došao Nikola Kramar mi samo bilježimo uspjehe.  Budućnost  su  nam djece kojih u  udruzi imamo 40 - kaže Marija Jugović. 

     -Ovaj CD je kruna  moje uspješne jedanaestogodišnje suradnje sa KKU Cernik. Došao sam  na poziv  predsjednika udruge i  općinskog načelnika, pokojnog Nikole Jugovića. Proces istraživanja smo 11 godina obavljali po selima cerničke župe, od Podvrškog, Opatovca,  Banićevca i Baćindola do samog Cernika.  Najvrjedniji su oni zapisi koje smo uspjeli pronaći   u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Našli smo da  je prije 150 godina češki etnolog  LUDVIK KUBA došao u Cernik i zapisao neke tradicijske pjesme  koje su u Cerniku  zaboravljene i izgubljene. Mi smo upravo obnovili te napjeve koji su stari više od 150 godina i oni se po prvi puta  nalaze se na ovom CD. To su najstarije melografski  folklorni zapisi  u cijeloj  Slavoniji. Cernik ima najstarije zapise   4 pjesme od kojih su se dvije  našle na ovom CD-u.

    Cernik je zanimljiv  kao mjesto i po tome što nije imao čistu seosku tradiciju.   Bio je polu varošica, polu grad sa utjecajem   obrtnika i trgovaca   kojih je bilo puno u Cerniku   koji nije bio pod vojnom krajinom  već dio Paurije sa utjecajem židovske manjine. Zahvaljujući Franjevačkom samostanu  koji je u  Župi Cernik okupljao žitelje svih sela  u Cernik dolazi tradicijska kultura - kazao je  Nikola Krtamar, voditelj KUU Cernik.

     Vesna Kolić Klikić  govorila je  o značaju i važnosti onoga što se dešavalo u župi Cernik u prošlosti. Smatra da  nosač zvuka predstavlja   krajnji rezultat  osnivanja Seljačke sloge u Cerniku  1927. godine kada se u  Cerniku  shvatilo da postoji  potreba da se ljudi okupe  i  zajednički pokušaju sačuvati  naslijeđe svoga kraja. Kaže  da je  rezultat rada Seljačke sloge  u Cerniku  1935. godine  bila  prva priredba na kojoj su   prvi puta melodije iz Opatovca  i Podvrškog  i melodije koje su izvodile  folklorne skupine iz Orubice, Štivica, Komarnica i Sičice  prvi put izašle iz svoje sredine. Pjesme i kola  koje su izvodili  u Cerniku  izvodili su samo unutar jedne zajednice, a u Cerniku su ih pokazali na pozornici. Posebno se  iskao Opatovac sa svojim pjesmama koje su  oduševile oko 3.000  prisutnih. Dodaje da prostor  sadašnje cerničke općine  nije nikada sustavno istraživan, niti folkloristički, a   niti muzikološki.

 

 

  

 

Slične objave