NOVA GRADIŠKA

GRADSKO VIJEĆE: Dominirali projekti, financije, jamstva i zaduženost Grada

NOVA GRADIŠKA, 11.  svibnja 2022. - Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća  održanoj po predsjedanjem Dinke Matijević, uz teme  komunalne infrastrukture vezane za uređenje  ulica i trgova, moglo se iz odgovora gradonačelnika Vinka Grgića doznati o projektima  modernizacije i obnove gradskih ulica, te  zapadne strane središnjeg gradskog  i Cvjetnog trga, koji će dodatno izmijeniti  lice središta grada. Doznalo se također   da će sezona kupanja na  novim  gradskim  bazenima  početi 6. lipnja i da će  bazeni uz okupljanja  Novogradiščana na kupanju biti i mjesto brojnih kulturnih i zabavnih događanja.

   U odgovoru  gradonačelnika Vinka Grgića  na pitanje Vlatka Grainera  (NL VG)  o provedenoj reviziji projekata  BIOSOL  i   Reciklažno dvorište   da li su utvrđene  nepravilnosti i pogodovanja doznalo se da su obavljene sve revizije  i da se u Grad stigle pohvale o uspješno provedene  projekte. Budući da se radi se o projektima  koji su bili u  interesu javnosti  zbog navodnih  pogodovanja, gradonačelnik je sa zadovoljstvom priopćio rezultate nadzora i  pohvalio djelatnike gradske Uprave koji su na njima radili.

   U nastavku sjednice dominirale su gradske   financije, jamstva i   zaduženost Grada. Davorin Slišurić (HDZ) i Franjo Kikić (SDP),   nakon  opsežne informacije o zaduženosti Grada  Nove Gradiške od 2013, godine, i danim jamstvima i suglasnostima  gradskim tvrtkama, o čemu je govorio  gradonačelnik Vinko Grgić,  su izrazili bojazan  da  bi    kreditna zaduženost  do kraja godine mogla  ugroziti  stabilno financijsko poslovanje Grada. Franjo Kikić je rekao  da  i uz   redovno servisiranje  jamstava, za njih  neće glasovati jer ih je previše.

   Gradonačelnik   Vinko Grgić je uvjeren da ne postoji  bojazan za prezaduženost, da je sve pod nadzorom jer se radi o financijski stabilnim tvrtkama, da se Grad može zaduživati i da ga  bankarski sustav doživljava  ozbiljno. Naglasio je da  je  zaduženost Grada od dopuštenih  20 posto izvornog proračuna  na svega 4,32 posto.

    Ova točka bila je uvod u  raspravu o  odlukama o  davanju  jamstva  Zagrebačkoj banci d.d. za kredit tvrtke Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje i  kredit  tvrtke Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o.

    Industrijski park podnio je zahtjev  za dobivanje suglasnosti za zaduživanje  i davanje jamstva  za uredan  povrat kredita u iznosu od 2,7 milijuna kuna, a Centar kompetencija za napredno inženjerstvo za zaduživanje u iznosu  od 25 milijuna kuna uvećano za kamate i naknade.

   Gradski vijećnici prihvatili su prijedloge Odluka o  socijalnoj skrbi grada Nova Gradiška i izmjenama i dopunama  Odluke o prodaji stanova i vlasništvu Grada.

      

Slične objave