Udruga dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška i Udruga Grad u srcu

Povodom obilježavanja Prvog hrvatskog dana šećerne bolesti mjerili šećer u krvi

NOVA GRADIŠKA, 15. svibnja 2022. -  Povodom obilježavanja Prvog hrvatskog dana šećerne bolesti Udruga dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška i Udruga Grad u srcu 14. svibnja su u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara organizirali javno zdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi. Unatoč svim dostupnim i modernim terapijama liječenja, broj oboljelih od šećerne bolesti raste- prema posljednjim podacima gotovo 60 tisuća je novooboljelih u Hrvatskoj.

„ U ožujku je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku da se 14. svibnja proglasi Hrvatskim danom šećerne bolesti. To je jedinstvena prilika da se priča o ovoj kroničnoj nezaraznoj bolesti, od koje u Hrvatskoj boluje gotovo pola milijuna ljudi. Prema posljednjim podacima (2016. g) HZZO je na liječenje šećerne bolesti utrošio 4,6 milijardi kuna ili 19,8% svog proračuna. Troškovi liječenja komplikacija šećerne bolesti zastupljeni su u najvećem udjelu i iznose 88,1% ukupnih troškova. Glavni razlog porasta troškova liječenja šećerne bolesti, u razdoblju 2009. – 2016. godine je porast troškova komplikacija bolesti koji su u ovom razdoblju porasli za 1,8 milijardi kuna (83%). Šećerna bolest je vodeći uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije donjih ekstremiteta. Komplikacije umanjuju kvalitetu života oboljelih, a istodobno liječenje komplikacija čini najveći udio u troškovima liječenja šećerne bolesti“, kaže Tereza Grgić, predsjednica Udruge dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška.

„Drago nam je da smo se i mi mogli pridružiti još jednoj vrijednoj akciji u našem gradu. O zdravlju treba misliti na vrijeme, stoga smo zadovoljni što se organiziraju ovakve akcije i što je odaziv građana i ovoga puta bio dobar. Odazvalo nam se 235 naših sugrađana“, kaže Sara Šefer, predsjednica Udruge Grad u srcu.

 

 

 

Slične objave