BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

SVEČANO OTVORENA KUĆA IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ U SLAVONSKOM BRODU

SLAVONSKI BROD, 8.srpnja 2022. - Župan Danijel Marušić zajedno s gradonačelnikom Slavonskog Broda, 7. srpnja bio je nazočan svečanom otvorenju kuće Ivane Brlić Mažuranić.

Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, koju nazivaju i "hrvatski Andersenom" 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela.

Udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine Ivana postaje dio ugledne građanske obitelji i doseljava u Brod na Savi u obiteljsku kuću Brlićevih. Tijekom života u Slavonskom Brodu, odnosno tadašnjem Brodu na Savi, Ivana Brlić-Mažuranić stvara svoja najvrjednija djela koja su danas vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i čitave Hrvatske.

Unazad posljednjih 11 godina, obnovljeno je pročelje , odnosno fasada kuće Brlić kao i krovište kuće. Tijekom 2016. godine prvi komadi namještaja iz spomenute kuće poslani su na restauraciju, a cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić. Na taj način Slavonski Brod je dobio novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije.

 

Slične objave