Prijavljeno sedam zanimljivih projekata iz Brodsko-posavske županije

Kontinentalni turizam posljednjih nekoliko godina doživljava vrlo dinamičan rast i razvoj, a posebno je zapažen razvoj ruralnoga turizma i to u svim dijelovima naše zemlje. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koja ove godine obilježava uspješnih 25 godina djelovanja, na čelu s gospođom Dijanom Katicom, predsjednicom Udruge, prati ovaj sektor od samih početaka. Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u  opatijskom hotelu Royal.

Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom neće biti jednostavan zadatak. Prva županija u kojoj je danas boravila komisija Udruge je Brodsko-posavska, a njezini su kandidati: Kušaonica Bošnjak iz Vrbja, Adrenalinska šuma Bebrina iz Bebrine, projekt Zalazak sunca u vinogradu TZ Meridiane Slavonice kao i Gospodarstvo Paljevine iz Sibinja. Turistička zajednica Brodsko-posavske županije prijavila je projekt novog vizualnog identiteta kao i program revitalizacije delicije Cernički Ćuptet, a svoje je kvalitete u kandidaturi istaknula i Kuća piva iz Slavonskog Broda. Svim prijavljenim kandidatima želimo mnogo sreće.

Hana Klain

Slične objave