Policijska uprava BPŽ

Od 1. travnja prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu 

Autor Policija brodsko-posavskaSLAVONAKI BROD, 31. ožujka 2023. – Obavještavamo sve sudionike u prometu kako je temeljem odredbe članka 102 „ Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 114/2022.), datumski određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju tijekom vožnje na vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. 

Vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30,00 eura.

Pored navedenog, sukladno članku 101. citiranog Zakona i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 60,00 eura.

Nadalje, tijekom smanjene vidljivosti uslijed kiše vozačima savjetujemo da imaju upaljena svjetla na vozilima, jer podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Uslijed kišnih oborina vidljivost je smanjena, a kolnici su mokri i skliski.

Stoga sve sudionike u prometu pozivamo na oprez prilikom sudjelovanja u prometu.

 

Slične objave