OPĆINA CERNIK

LUD, ZBUNJEN, NORMALAN U APSURDISTANU

Smije li se gvardijan jednog uglednog Franjevačkog samostana, kao što je Franjevački samostan u Cerniku, toliko poniziti da svoju redovitu kolumnu u ozbiljnom listu kao što to želi biti   CAJTuNG (Vrijeme u Novoj Gradiški)započne na jedan humorističan način kao da se radi o poznatoj bosanskohercegovačkoj TV- seriji pod gore navedenim naslovom i u zemlji čudnog imena? Ako vi smatrate da ne smije onda ovu moju potrebu za bedastoćama prepišite kao posljedicu preboljenoj  koronavirusa.

 Zamolila me urednica da napišem neku poruku: e sad ne znam je li se radi o 30. svibnju: Danu hrvatske državnosti, 22. lipnju: Danu antifašističke borbe ili 8. listopadu: Danu neovisnosti? Moram iskreno priznati ako ovo nisu kod mene posljedice korona virusa, onda me najvjerojatnije zbunio prvi čovjek u zemlji Apsurdistanu, usputno rečeno, čovjek koji je netom dobio predsjedničke izbore pod sloganom „ predsjednik s karakterom“ kad je izjavio da 30. svibnja za njega nije Dan državnosti i to države kojoj je on na čelu! Drugi biser, koji se mogao čuti od dotičnog gospodina je, da spomen obilježje na kojem su uklesana imena i prezimena jedanaestorice hrabrih hrvatskih branitelja,  treba baciti. I opet, usputno rečeno, dotični je Vrhovni zapovjednik svih oružanih snaga dotične zemlje. Gospodin nije izrekao misao do kraju ne rekavši: kamo bi  trebalo baciti tu ploču? I treći biser od „Predsjednika s karakterom“ dogodio se  nedavno u Okučanima kad je dotični napustio mjesto obilježavanja jedne od naših najslavnijih pobjeda u Domovinskom i obrambenom ratu upravo   dok se intonirala himna te iste zemlje samo zato što su mu se ukazale dvije ili tri „spodobe“ s nekim, njemu neprihvatljivim oznakama. Možda se kod dotičnog radi o jednom sindromu zvanom „ Croatia virusu“ od  kojega, ni nakon 30 godina odstojanja, neki još nisu preboljeli! Prema nekima takvih je u zemlji Apsurdistanu i do  25 posto sveukupnog pučanstva. E pa neka mi još netko kaže da nije drugo ime za  zemlju na koju mislim i koju volim „ Apsurdistan !“.

 Ovih dana naši nas politikanti iz dana u dan, također zbunjuju i čine nas nenormalnima svojim nedorečenostima na pitanja kao što su: kad se  smije, gdje se smije i tko smije uzviknuti :“ Za dom spremni?“ Je li poklič : „ Smrt fašizmu ,sloboda narodu !“ dozvoljen za svakoga i na svakom mjestu? Smije li se crvena zvijezda petokraka isticati gdje i kad se kome svidi? Je li dozvoljeno isticanje znakovlja totalitarnih sustava u koje spadaju : komunizam, fašizam i nacizam koje je, usputno rečeno,  Vijeće Europe u nekoliko navrata izrijekom osudilo! Kad oni na koje to spada jasno i precizno napišu i  odgovore na ova i slična pitanja onda ih nećemo zvati politikantima nego političarima. Jer istiniti političari se brinu za neovisnu i suverenu državu, za opće dobro i blagostanje svih, a ne samo pojedinaca! Tad će nam svakodnevne teme biti blagostanje zemlje, a ne ideološki prijepori!

 Poštovani čitatelji! Na sreću  svih nas koji volimo ovu zemlju, koju ja pogrdno u ovom komentaru nazvah“ Apsurdistan“  za manje od mjesec dana,  nudi nam se prilika  da izađemo na izbore za Hrvatski sabor i da dadnemo svoje povjerenje onim ljudima koji će voljeti ovu zemlju i za nju biti spremni, ako ponovno ustreba, i živote dati!  Možda nam novoustrojeni Hrvatski sabor, već na samom početku odredi i razjasni što se treba obilježiti, kako i kada. Iskreno rečeno ovo bezvlađe ne vodi nikamo! Dok se to ne dogodi ja ostajem lud, zbunjen, a najmanje normalan!

 Dotle : sretan vam Dan hrvatske neovisnosti, Dan hrvatske državnosti i Dan antifašizma!

 

 

 

 

 

Slične objave